Welke belastingen betaalt een BV?

Belastingen BV

Als je denkt aan het oprichten van een BV, wil je natuurlijk weten met welke belastingen je te maken krijgt. We hebben ze overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Loonbelasting

Als dga (directeur groot aandeelhouder) ben je werknemer van de BV. Je bent verplicht jezelf elke maand salaris te betalen, ook wel ‘gebruikelijk loon’. Aan het gebruikelijk loon zijn voorwaarden verbonden. De BV betaalt over het salaris loonbelasting aan de Belastingdienst. De hoogte ervan is afhankelijk van het salaris. Ook over het salaris van andere medewerkers in dienst van de BV betaalt de BV loonbelasting.

Omzetbelasting

Als een BV btw-plichtig is, moet omzetbelasting worden geheven over producten en diensten die de BV levert. Periodiek draagt de BV de in rekening gebrachte btw af aan de Belastingdienst. De hoogte van de btw is afhankelijk van het soort producten of diensten dat een BV levert. Btw die leveranciers in rekening brengen bij de BV mogen worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.

Vennootschapsbelasting

Over de winst betaalt een BV vennootschapsbelasting (VPB). De vennootschapsbelasting kent twee schijven met een laag en een hoog tarief. Tot een bepaalde winst betaalt een BV het lage tarief, boven de schijfgrens het hoge tarief. In onderstaande tabel vind je de tarieven voor 2023 en 2022.

2023 2022
Schijfgrens € 200.000 € 395.000
Percentage eerste schijf 19% 15%
Percentage restwinst 25,8% 25,8%

 

Dividendbelasting

De winst die overblijft na afdracht van de vennootschapsbelasting kan in de BV blijven zitten of worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Over de uitkering, ook wel dividend, moet dividendbelasting worden betaald. De hoogte van de dividendbelasting is een percentage over het uitgekeerde dividend (2023 en 2022: 15%).

Wil je meer weten over de verschillen tussen een BV en eenmanszaak? Lees dan ons artikel Wanneer kies je voor een BV? Daar leggen we meer uit over de verschillen in aansprakelijkheid en de belastingen.