Wanneer kies je voor een BV?

Wanneer kies je voor een BV?

Als je je bedrijf start, moet je een rechtsvorm kiezen. Een belangrijke keuze, want een rechtsvorm verander je niet zomaar. De belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (BV) zijn de aansprakelijkheid en de belastingen. Als jouw onderneming veel risico loopt, is het verstandiger voor een BV te kiezen. Dan ben je niet met je privévermogen aansprakelijk als het misgaat met je bedrijf.

Bij een winst vanaf ongeveer €120.000 is een BV fiscaal voordeliger. Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je over je hele winst inkomstenbelasting. Dat start met een redelijk laag tarief, maar heeft een vrij hoog maximumtarief. Als zzp’er mag je daartegenover gebruik maken van verschillende fiscale voordeelregelingen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Een BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting en over winst die een BV uitkeert aan aandeelhouders moet dividendbelasting worden betaald. Als DGA (directeur grootaandeelhouder) betaal je over je salaris en over het dividend inkomstenbelasting. Bij een BV zijn de belastingtarieven vaak lager dan bij een eenmanszaak. Bij stabiele hogere winsten is een BV daarom aantrekkelijker dan een eenmanszaak met aftrekposten. Het omslagpunt ligt nu op ongeveer €120.000. Wij adviseren je graag als je van een eenmanszaak wilt overstappen naar een BV.

Voor onze klanten monitoren wij dit continu. Als het beter is een eenmanszaak om te zetten naar een BV, bespreken wij dit met je en nemen wij je mee in het traject van omzetting.

Look Forward geeft antwoord op al je ondernemersvragen.
Lees meer