Als je helaas moet stoppen met je bedrijf

Stoppen met je bedrijf

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn veel bedrijven die coronasteun hebben gehad alsnog failliet gegaan of hebben ondernemers zelf besloten te stoppen met hun bedrijf. Met het aflopen van de steunmaatregelen is de verwachting dat meer faillissementen zullen volgen.

Voor al onze klanten die het tijdens de coronacrisis moeilijk hadden, waarvan een aantal nog steeds, deden en doen wij onze uiterste best om hun bedrijven overeind te houden. Helaas voor sommige is stoppen met het bedrijf onvermijdelijk en de beste keuze om niet nog verder in de schulden te komen.

Wij gaan voor het beste resultaat voor onze klanten. Stoppen met het bedrijf is het laatste waar wij aan denken. Als er echt geen andere keuze is, neem dan onderstaande adviezen mee.

Als je besluit te stoppen met je eenmanszaak dan staak je je onderneming. Je kunt je gratis en online uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft dit door aan de Belastingdienst.

Schrijf je niet zomaar uit bij de KvK. Handel eerst je financiële zaken af. Bekijk wat de gevolgen zijn voor leningen en overeenkomsten.  Zeg abonnementen, contracten, vergunningen, verzekeringen etc. op. Wanneer je  personeel in dienst hebt, meld je hun ontslag bij de Belastingdienst en geef je bij de Belastingdienst schriftelijk aan dat je eenmanszaak is opgeheven en er geen personeel meer in dienst is.

Je voorraden en bedrijfsmiddelen gaan over naar je privévermogen. De btw die je hierover hebt afgetrokken bij de aanschaf, moet je nu betalen. Je mag uitgaan van de waarde van de goederen op het moment dat je bedrijf stopt.

Sluit je administratie af en doe een slotaangifte btw. Pas als je die aangifte hebt gedaan, krijg je van de Belastingdienst een definitieve bevestiging dat je bent uitgeschreven als ondernemer voor de btw. De eerstvolgende keer dat je aangifte Inkomstenbelasting doet, wikkel je je belastingzaken af. Vergeet niet je zakelijke rekening stop te zetten.

Laat je adviseren als je besluit te stoppen met je bedrijf. Dan heb je goed in beeld wat de financiële en fiscale consequenties zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.

Ben je klant van Look Forward? Dan regelen wij samen met jou dat je eenmanszaak goed en fiscaal zo voordelig mogelijk eindigt.