>>Bitcoin, hoe zit dat nu precies?

Bitcoin, hoe zit dat nu precies?

17-11-2017

Het uitwisselen van een goed is vrij gemakkelijk in te beelden. Fysiek overhandig je een pen aan jouw collega en benoem je, dat het nu zijn pen is. De pen wisselt van eigenaar. Je kunt de pen niet nogmaals aan een andere collega geven, want je hebt de pen niet meer in bezit. De nieuwe eigenaar kan deze pen wel weer doorgeven.

Omdat jouw collega zo aardig is, wil je hem een digitale pen geven. Hier ontstaat het probleem, want wie zegt dat je deze pen niet eerst aan een ander hebt gegeven? Heb je een kopie van de pen gemaakt die je aan meerdere mensen hebt gegeven? Is er wel een "tastbaar" eigendom van deze pen? 

Een oplossing voor dit probleem hoeft niet ver buiten het beroep van een boekhouder gezocht te worden: het grootboek. In een grootboek worden namelijk alle transacties (of digitale pennen) vastgelegd. Deze transacties worden een waarde toegekend en er wordt vastgelegd wie de waarde binnen het vermogen van zijn onderneming mag opnemen. Fraudegevoelig? Zeker. Want de beheerder van dit grootboek kan gegevens invoeren die de waarde beinvloeden en waar wellicht geen eigendom op rust. De oplossing lijkt verder dan deze is. Want wat als we dit grootboek nu aan iedereen geven? Dan kan iedereen monitoren wat er op dit grootboek gebeurd. Als je een digitale pen aan jouw collega overhandigd, wordt dit geregistreerd in iedereen zijn dagboek. Je kunt het niet verslaan, want je kunt geen pennen overhandigen die niet bestaan. Daarnaast is het beheer bij iedereen, dus kan iemand zichzelf geen pennen toekennen. De regels voor dit grootboek zijn ooit vastgelegd (debet = credit). Elke transactie is uniek gedefinieerd in het grootboek en kan niet meer verdwijnen uit de boeken. 

Nu terug naar Bitcoin: het grootboek en de regels liggen vast in het Bitcoin Protocol. De digitale pen is de Bitcoin. De waardering van de Bitcoins hangt er samen met het aantal uitgeven Bitcoin (nooit meer dan 21 miljoen) en het gebruik door partijen. Wanneer elke transactie zijn eigen ID mee krijgt, wordt identificatie steeds makkelijker en efficienter te volgen. We hoeven niet meer fysiek vast te stellen dat het eigendom van een op andere persoon is gegaan. Alles is geregistreerd. 

Het investeren in Bitcoin wordt door iedereen als anders ervaren. Een grote groep mensen staat achter de opkomst van deze zogeheten crypto currencies en beweert dat de Bitcoin uiteindelijk meer dan een half miljoen per stuk kan worden (!). Er is ook een aantal partijen die beweren, dat de Bitcoin feitelijk nog helemaal niks waard is en investeren in lucht nog beter zou zijn. Want waar betaal je nu ook alweer mee? Het bepalen of investeren een toevoeging kan zijn voor jouw onderneming zul je helaas zelf moeten beslissen. Het blijft tenslotte een nieuw soort beleggen, met de kans om geld te verliezen. 

(bron: Medium)

Nu op Twitter

Dagje Rotterdam — bij Hotel New York Rotterdam facebook.com/10000111391290…

Financieel Nieuws - Let op: dit verandert er op 1 januari mailing.financefeeds.nl/t/j-4A082B029B…