>>Auto privé of op de zaak?

Auto privé of op de zaak?

08-09-2015

Auto privé of op de zaak?

In de rekenmodule, die je aangeboden wordt in samenspraak met autozakelijkofprive.nl, kun je uitrekenen wat voor jou de beste optie is. Verder geven we je nog een aantal basistips. 

Bijtelling voor zakelijke auto 
Als je als zzp'er een auto op de zaak zet, waarbij dat dus moet als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, dan mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan variëren (14%, 20% of 25%, afhankelijk van de CO2 uitstoot) en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp'er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting.

Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19,- per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. 
Bij auto's ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en € 0,19,- per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Lagere bijtelling bij Youngtimers
Indien je een auto rijdt van 15 jaar of ouder dan kun je gebruik maken van de Youngtimer regeling. Je betaalt dan alleen bijtelling over de waarde van de auto in het economische verkeer.

Btw retour bij privé-auto
Als je auto privé wordt gehouden maar ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt, dan geldt het volgende:

Als de auto privévermogen is, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.
Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Voorbeeld 1: je rijdt per jaar 10.000km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.
Voorbeeld 2: je rijdt per jaar 10.000km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een sluitende kilometer/rittenregistratie bij dan mag je tevens € 0,19 per km als kosten in je bedrijf op te voeren voor elke gereden km. Je kan zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is, dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

BRON: www.ikwordzzper.nl

 

Nu op Twitter

Dagje Rotterdam — bij Hotel New York Rotterdam facebook.com/10000111391290…

Financieel Nieuws - Let op: dit verandert er op 1 januari mailing.financefeeds.nl/t/j-4A082B029B…