Is een auto van de zaak wel zo voordelig?

Auto van de zaak voordelig of niet

Alleen bij de start van je bedrijf of als je een auto koopt, kun je ervoor kiezen een auto wel of niet op de zaak te zetten.

Rijd je meer dan 90% zakelijk ben je verplicht de auto op de zaak te zetten. Rijd je minder dan 10% zakelijk mag de auto niet op de zaak.

Voor alles daartussen heb je een keuze. Veel ondernemers denken dat een auto van de zaak altijd voordeliger is. Dat is helaas niet zo.

Met een auto van de zaak mag je alle autokosten exclusief btw aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Alle btw over je zakelijke autokosten mag je aftrekken in je btw-aangifte.

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, ben je verplicht een nauwkeurige kilometerregistratie bij te houden. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé, krijg je te maken met bijtelling. De hoogte van de bijtelling hangt af van de nieuwwaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken.

Over de bijtelling betaal je inkomstenbelasting. Dit kan aardig in de papieren lopen! Let dus goed op de hoogte van de bijtelling. Hier gaan veel ondernemers de mist in. Het kan dan voordeliger zijn je auto privé te rijden, waarbij je €0,19 per zakelijke kilometer in je aangifte inkomstenbelasting mag aftrekken.

Tip! Een aparte en voor jou misschien wel fiscaal gunstigere regeling is er voor youngtimers. Dit zijn auto’s van 15 jaar of ouder. De bijtelling van deze auto’s gaat over de huidige verkoopwaarde in plaats van de nieuwwaarde.

De keuze voor een auto wel of niet op de zaak is dus niet zomaar gemaakt. Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Met onze klanten bekijken wij samen wat de beste keuze voor ze is.