Extra krediet voor ondernemers vanaf morgen beschikbaar

Ondernemers kunnen vanaf morgen al extra overbruggingskrediet krijgen of verhoging van het bedrag dat ze rood mogen staan. Deze zogenoemde BMKB-regeling zou pas eind maart ingaan, maar staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft de aanmeldingsdatum naar voren gehaald.

De regeling maakt deel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Naar schatting wordt er nu al direct 300 miljoen euro beschikbaar gesteld aan getroffen mkb-bedrijven.

Volgens staatssecretaris Keijzer zijn de maatregelen essentieel voor kleine ondernemers die inkomsten of productie mislopen. “Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, een reisbureau, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen.”

Het ministerie houdt de situatie in de gaten en bekijkt steeds of extra economische maatregelen nodig zijn. “Het kabinet laat ondernemers niet alleen.”

Horeca wil minimaal 5,1 miljard overheidssteun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid de horeca die moet sluiten, bijstaat met minimaal 5,1 miljard euro. Het bedrag moet bestaan uit verschillende maatregelen, zoals “een snelle en toegankelijke” werktijdverkortingsregeling en het borgen van de inkomens van ondernemers door onder meer uitstel van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

Ook wil KHN dat de eet- en drinkgelegenheden uitstel krijgen van btw-afdrachten, renteloze overbruggingskredieten krijgen, uitstel of (tijdelijke) ontheffing krijgen voor het betalen van belastingen. Ook hoopt de horeca-organisatie dat private noodfondsen, zoals die van brouwerijen en andere leveranciers, fiscaal vriendelijk worden behandeld.

“Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies snel op en komen veel horecaondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen. De vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan, terwijl de inkomsten volledig wegvallen”, zegt KHN in een verklaring.

Bron: Nos-nieuws

Meer informatie is hier te vinden: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/coronavirus-verruimde-bmkb-regeling-voor-ondernemers-versneld-open