Bijzonder uitstel van belastingbetaling tot 1 april 2022

Het bijzonder uitstel van belastingbetaling is verlengd tot 1 april 2022. Is het voor jou nodig om actie te nemen? En hoe gaat het na 1 april 2022?

Als je al bijzonder uitstel had en je opgebouwde belastingschuld nog niet hebt afbetaald, hoef je niets te doen. Jouw uitstel wordt automatisch verlengd tot 1 april 2022. Je ontvangt van de Belastingdienst een brief dat je uitstel is verlengd.

Als je uitstel had, je opgebouwde belastingschuld inmiddels hebt afbetaald en door de coronacrisis opnieuw in de betalingsproblemen komt, kun je tot en met 31 maart 2022 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Ook als je niet eerder uitstel van belastingbetaling hebt gehad, kun je, als dat nodig is, tot en met 31 maart 2022 uitstel aanvragen.

Vraag ook uitstel aan als je vanaf 1 april 2022 een naheffingsaanslag verwacht over een belasting die je voor die tijd had moeten betalen. Je krijgt een naheffingsaanslag als je geen aangifte hebt gedaan of niet (juist) hebt betaald. De Belastingdienst stuurt tijdens het bijzonder uitstel evengoed naheffingsaanslagen, zodat je weet hoe hoog je belastingschuld is. Je hoeft ze niet te betalen.

Blijf op tijd je aangifte doen. Daarmee voorkom je een boete.

Vanaf 1 april 2022 moet je weer aan alle nieuwe betalingsverplichtingen voldoen.

Je krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om jouw opgebouwde belastingschuld in de periode waarin je bijzonder uitstel had, af te betalen. De Belastingdienst biedt jou daarvoor een betalingsregeling aan. Je betaalt dan 60 maanden lang elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst plus invorderingsrente. De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022.