Een sterk wachtwoord is essentieel

Computerbeveiliging is niet meer weg te denken uit ons leven, er wordt flink geïnvesteerd zodat de data veilig wordt opgeslagen en niemand zomaar toegang heeft tot die data.

Computerbeveiliging is zelfs onderdeel van de wet geworden, je bent verplicht om je (klant-) gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Daarvoor kun je veel maatregelen nemen, maar een van de belangrijkste is toch wel: bescherm alles van waarde met een uniek en moeilijk te kraken wachtwoord. En de mens is hierin de zwakste schakel.

ICT-beheerders vinden nog steeds briefjes onder toetsenborden, achterop de computers/ laptops en zelfs op het scherm.

 

Richtlijnen voor wachtwoorden:

  1. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende toepassingen
  2. Gebruik geen persoonlijke informatie
  3. Hoe langer het wachtwoord, des te veiliger
  4. Maak gebruik van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens
  5. Pas wachtwoorden ieder jaar aan
  6. Gebruik een wachtwoordmanager
  7. Maak als het kan gebruik van tweefactor-authenticatie in combinatie met een wachtwoord

 

Een sterk wachtwoord maken:

Methode 1:

Pak een boek die letterlijk en figuurlijk dicht bij je staat. Maakt niet uit wat voor boek het is, roman, thriller of kookboek. Neem uit het boek een willekeurige zin van zo’n 10 woorden.

Langer mag ook, maar het is wel de bedoeling dat het kan onthouden.

Je wachtwoord kun je nu zelf makkelijk maken door van ieder woord van die zin de beginletter te pakken. Gebruik het paginanummer om een cijfer toe te voegen aan je wachtwoord.

Bijvoorbeeld: We zijn betrokken bij je bedrijf en bij jou. En we denken actief met je mee. Word dan: Wzbbjbebj.Ewdamjm5

Die zin leer je makkelijk uit je hoofd, dus het wachtwoord ook. Voor een speciaal karakter kijk je of je een letter kan vervangen voor een speciaal teken. Bijvoorbeeld de a voor @ of de L voor ! of de s voor $.

 

Methode 2:

Gebruik als basis 1 sterk wachtwoord dat je onthoudt en voeg daar per site een variabel deel aan toe.

Vaste deel: Een voorbeeld voor het vaste deel zou je net als hierboven kunnen halen uit een zin. Kies een zin die je goed kunt onthouden en waar bij voorkeur hoofdletters en cijfers in zitten.

Bijvoorbeeld: Ik ga 3 reizen maken naar Spanje dit jaar. Dit wordt dan: Ig3rmnSdj21

 

Variabele deel: Kies vervolgens een manier om de naam van een dienst in het wachtwoord te verwerken, die door een hacker niet eenvoudig te zien is.

Denk bijvoorbeeld bij Basecone aan:

Bc, de begin letters wanneer je het woord split. Base cone.

of ee, de laatste letters wanneer je het woord split.

of an, de tweede en één na laatste letter.

of be, of de eerste en de laatste letter

 

Plaats deze letters telkens op een vaste plek in het vaste deel van je wachtwoord. Voorbeelden: Ig3rmnSdj21ee  / beIg3rmnSdj21 / Ig3rmnSdjan21

Belangrijk! Gebruik voor iedere website/app/computer een ander wachtwoord en vervang ze om de zoveel maanden.

Ben je bang het alsnog te vergeten? Gebruik dan een wachtwoordmanager.

 

Wachtwoordmanager:

Omdat men het lastig vindt om wachtwoorden te onthouden zijn er wachtwoordmanagers uitgevonden. Dat zijn (soms gratis) programma’s die op je computer staan, of in de cloud en waarin je alle wachtwoorden en inloggegevens kunt opslaan. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden, die van de wachtwoord manager. De overige wachtwoorden staan opgeslagen in de manager.

Mocht een wachtwoordmanager voor jou de oplossing zijn, kies dan voor een wachtwoord manager die met tweefactor-authenticatie werkt. Puntje van aandacht is namelijk, dat als iemand achter je wachtwoord van de wachtwoordmanager komt, dan liggen al je inloggegevens in één keer op straat wanneer je geen gebruik maakt van tweefactor-authenticatie.

Daarnaast zou je er nog bij stil kunnen staan dat de wachtwoordmanagers die in de cloud staan, ergens staan in een onbekende database in een onbekend land. De vraag is of je dat zou moeten willen.